OKS symposium.jpg

Symposium: 'Keramiekmusea: verleden, heden en toekomst'

Dit jaar bestaat Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden 100 jaar. Daarmee is het een van de oudste keramiekmusea ter wereld. De vorstelijke behuizing van het museum is op zichzelf al bijzonder, evenals de wijze waarop het er werd gevestigd.

 

Als erfgenaam van Nanne Ottema, de oprichter van Keramiekmuseum Princessehof, wil de OKS bij dit bijzondere jubileum terugblikken, het actuele beeld vergelijken en waar mogelijk vooruitkijken. De OKS organiseert daarom een internationaal symposium, met bijzondere sprekers. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

 

De meeste keramiekmusea zijn ontstaan uit particuliere verzamelingen, waar bevlogenheid en verdieping van kennis de boventoon voerden. Deze musea waren vooral bedoeld voor fijnproevers die precies wisten wat ze zagen, of daarvan studie maakten.

 

Veel van dergelijke specialistische musea lopen tegenwoordig het risico te worden afgerekend op lage bezoekersaantallen en moeizame exploitatiemodellen, als ze geen beleid voeren dat is gericht op een breder publiek. Dit is geen gemakkelijke opgave.

 

De centrale vraag is hoe gespecialiseerde musea hiermee omgaan. Hoe ontwikkelde zich bij musea, zoals bijvoorbeeld de vermaarde Sir Percival David Collection, die tegenwoordig bij het British Museum is ondergebracht, door de jaren heen het publieksbeleid? Vormt de bredere doelgroep een reden om anders te gaan verzamelen?

 

En welke andere ontwikkelingen spelen hier een rol? Is keramiek als materiaal nog wel een logische keuze als leidmotief in keramiekmusea? Dekt ‘keramiek’ nog wel de museale lading, nu bekende kunstenaars van keramiek unieke kunstwerken en ‘design-objecten’ maken?

 

Sprekers zijn: 

 

  • Eline van den Berg MA 
  • dr. Lennart Booij 
  • prof. dr. Johan de Haan 
  • Jessica Harrison-Hall 
  • prof. dr. Wim Hupperetz 
  • mr. drs. Antoon Ott 


Maandag 27 november 2017 vanaf 10.00 uur 
Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4 
8911 BP Leeuwarden 

 

Door het invullen van het aanmeldingsformulier  kunt u zich aanmelden als deelnemer aan het symposium. Meer informatie, waaronder het complete programma, vindt u hier

© Vormen uit vuur