!cid_01B68108-BE1B-4EE6-AACF-887120B3B38F@fritz.jpg

50 jaar glas van de Rietveld Academie

3 september 2019 t/m 13 oktober 2019

 

De glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie bestaat dit jaar 50 jaar en is een van de belangrijkste glasopleidingen ter wereld. Dit lustrum wordt gevierd met de tentoonstelling 50 jaar Rietveld glas in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling toont de rijke geschiedenis van de afdeling en trekt een lijn door de tijd naar de glaskunstenaars van dit moment.

 

Sybren Valkema wordt beschouwd als de founding father van de ‘Studio glass movement’. Deze ontwikkeling waarbij de glaskunstenaar zijn ontwerpen zelf kon uitvoeren middels een smeltoven in het eigen atelier, bood vrijheid om te experimenten met het materiaal glas als nooit tevoren. Het was Valkema die de glasafdeling binnen de Rietveldacademie startte in 1969. Een toonaangevende opleiding die grote namen voortbracht die allen zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling. Van gevestigde namen als Richard Meitner, Mieke Groot en Bert Frijns tot pas afgestudeerden Yuna Choi en Aleksi Marjamaa. De tentoonstelling omvat naast stukken uit de collectie van het Museum Jan van der Togt ook nieuw werk van de kunstenaars.

 

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Jens Pfeifer, het huidige hoofd van afdeling Large Glass van de Gerrit Rietveld Academie.

 

afbeelding: Mieke Groot, zonder titel, c.a. 1991 glas, 43x43x17cm, Collectie Museum Jan van der Togt

© Vormen uit vuur