Masque-Femme-verbeterde-versie-600x599.jpg

Koninklijk Licht

Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique

 

Als internationaal gevierd kunstenaar heeft René Lalique (1860 – 1945) werk geleverd aan Europese vorstenhuizen en de keizerlijke familie van Japan.

Deze tentoonstelling geeft een beeld van deze opdrachten, die door middel van beelden en fotomateriaal worden getoond in hun samenhang en oorspronkelijke setting, zodat een beeld ontstaat van de context waarin de objecten destijds zijn geëtaleerd en gebruikt.

Door de tentoongestelde briefwisselingen krijgen de bezoekers een interessant inkijkje hoe de opdrachten tot stand zijn gekomen.

Onder de getoonde objecten bevinden zich onder andere een kroonluchter en tafelornamenten (gedecoreerd met tulpen), die door het corps diplomatique in 1937 aan de toenmalige prinses Juliana zijn geschonken ter gelegenheid van haar huwelijk.

Het Britse koningshuis heeft naast wijnglazen ook een tafelornament met verlichte basis – een zogenaamde ‘sur tout’ ofwel ‘pièce de milieu’ – uit 1938 ter beschikking gesteld. Ook is het, in opdracht van Prins Asaka ontworpen, glazen paneel uit het keizerlijk paleis in Tokio te zien. Vanuit het Zweedse koningshuis wordt een spiegel tentoongesteld uit 1912, die in het bezit is geweest van Victoria van Baden en koning Gustaaf. Daarnaast worden ontwerpen van René Lalique voor verscheidene hoge adellijke families geëxposeerd.

In het museum is een fraai uitgevoerde catalogus verkrijgbaar met uitgebreide teksten en vele afbeeldingen.

 

8 december 2019 t/m 20 juni 2021

 

Lalique Museum

Gasthuisstraat 1, Doesburg

www.musee-lalique.nl

 

 

© Vormen uit vuur