Galerie Carla Koch foto Maarten Eshuis (1).jpg

Galerie Carla Koch 25 jaar

 

Waar menig galeriehouder niet toe in staat is gebleken, is het Carla Koch met haar glas- en keramiekgalerie wel gelukt: ze bestaat 25 jaar. Sterker nog: ze zit al zo’n 50 jaar in het vak. Zij werkte voor Galerie In-Art bij de firma Indoor in de Paulus Potterstraat te Amsterdam tegenover het Stedelijk Museum. Deze was als een van de eerste galerieën in Nederland gespecialiseerd in glas en keramiek. Hier had ze vooral na 1990 de leiding over de galerie. Zij overlegde natuurlijk altijd met de eigenaar, mijnheer Cohen. In-Art was een chique black box-galerie op de eerste verdieping, een novum voor die tijd. In dat jaar verhuisde de galerie naar de begane grond waardoor de aandacht voor dit aspect van de kunst groeide.

 

In 1995 besloot zij voor zichzelf te beginnen. Galerie Carla Koch was tot 2007 gevestigd aan de Prinsengracht 510 en bezat twee aparte witte licht-overgoten ruimtes. De voorruimte met vitrines en een enkele sokkel werd gebruikt voor een steeds wisselende stock, de ruimte achter voor steeds wisselende tentoonstellingen met kunstenaars van naam. Aan vele kunstenaars is zij al die jaren trouw gebleven.

 

In 2007 is zij vanuit de Prinsengracht vertrokken naar de Veemkade aan de IJ-oevers om een galerie aan huis te beginnen. Dit is een beslissing die door veel galerieën in die tijd is genomen. Om toch voeling te houden met de kunstwereld ging zij zich, net als veel andere galerieën, actief te richten op beurzen. Zo nam zij deel aan de KunstRAI, de PAN, Art Twente, Art Rotterdam, Rotterdam Contemporary, Collect Londen, Qade, Art Breda, en Art the Hague. Tegenwoordig heeft zij nu veel klanten, die breed verzamelen en niet exclusief geïnteresseerd zijn in glas en/of keramiek.

 

Carla Koch werkt al die 25 jaren consequent samen met tal van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Haar voorkeur gaat nog altijd uit naar containervormen, die zich bevrijd hebben van hun functie. Een heel helder uitgangspunt waardoor musea en particuliere verzamelaars altijd wisten waar ze aan toe waren. Niet alleen liet zij Nederlandse kunstenaars zien als Jan van der Vaart, Johan van Loon, Barbara Nanning en Wouter Dam. Ook besteedde zij met grote regelmaat aandacht aan internationale sterren als de Canadees Steven Heineman, de Denen Bodil Manz en Morten LØbner Espersen en de Japanse Kayoko Hoshino.

 

Aanvankelijk had zij veel contact met de Rietveld Academie en liet zij ook regelmatig eindexamenwerk zien. Dat kwam mede omdat zij bevriend was met de docenten Jan van der Vaart van de keramiekafdeling en Mieke Groot en Richard Meitner van de glasafdeling. Maar naarmate die opleidingen zich meer op het conceptuele, vrije werk gingen richten, bleek dat zo ver van wat zij wilde tonen, dat het contact langzaam verzandde.

 

De laatste jaren ziet zij op veilingen veel objecten voorbij komen die zij in het verleden verkocht heeft. Veel verzamelaars op leeftijd zijn aan het ‘ontzamelen’. Daarnaast krijgen musea veel schenkingen, hetgeen voor haar als galeriehouder de spoeling ook weer dun maakt. Een onomkeerbaar gegeven dat haar weemoedig maakt.

 

Maar de altijd actieve Carla Koch blijft niet bij de pakken neerzitten. Ze is onvermoeid actief om gerenommeerde kunstenaars onder de aandacht te brengen van haar verzamelaars.

Om haar jubileum te vieren had zij dit jaar op de KunstRAI een speciale stand gepland met 20 kunstenaars waar zij de afgelopen 25 jaar actief mee heeft samengewerkt, en heeft ze een publicatie uitgebracht waarin aandacht wordt geschonken aan deze kunstenaars.

 

Thimo te Duits

www.carlakoch.nl

 

De KunstRAi is in verband met de coronacrisis gecanceld. Momenteel vindt de jubileumtentoonstelling plaats in eigen huis: Veemkade 500. Tot en met 1 oktober bent u op afspraak welkom door een mailtje te sturen ckoch@xs4all.nl of door even te bellen 06- 42397440. Wanneer u niet wilt of kunt komen, mag u Carla vragen een exemplaar van de jubileumpublicatie naar u op te sturen.

 

Kayoko Hoshino keramiek 20x39x35cm   (1).jpg

Containervorm, door Kayoko Hoshino


Openingsbeeld: Galerie Carla Koch, foto Maarten Eshuis

 

 

 

 

 

© Vormen uit vuur