Keramische_Pracht.jpg

Keramische pracht; tegels in het interieur

Uitnodiging online interieurplatform

 

Beste geïnteresseerde,

 

Graag nodigen we u uit voor het online Interieurplatform op vrijdagmiddag 18 september 2020 van 13.30 tot 16.45 uur. Het thema is ‘Keramische pracht; tegels in het interieur’. De Rijksdienst organiseert het dit keer in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

 

In bijna alle monumentale interieurs bevinden zich tegels, op de vloer of aan de wand. Tegels hebben een grote verscheidenheid in vormen, materialen en toegepaste technieken. Het uiterlijk en de erop aangebrachte patronen zijn nog altijd in ontwikkeling. Of het nu gaat om karakteristieke Delfts blauwe tegels, de kenmerkende 20ste-eeuwse cementtegels of de nostalgische tegels uit de badkamer van onze jeugd: veel mensen hebben iets met tegels. Deze fascinatie blijkt alleen al uit het grootschalige hergebruik van oude tegels.

 

Tijdens de bijeenkomst zullen vier sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun kennis met ons delen en ingaan op vragen als: waarom waren de vroege Nederlandse tegels internationaal zo gewild, wat was het geheim van de productie ervan, welke technische ontwikkelingen hebben de tegels zoal doorgemaakt en met welke uitdagingen heeft de restaurator tegenwoordig te maken.

 

Helaas is het door COVID-19 nu nog niet mogelijk om een fysiek interieurplatform in Amersfoort te organiseren. Daarom bieden we een online versie aan. Een voordeel hiervan is dat we relatief eenvoudig twee buitenlandse sprekers aan het woord kunnen laten. Zoals gebruikelijk zal ook dit online platform gratis zijn.

 

Speciaal voor de deelnemers aan dit Interieurplatform biedt uitgeverij Primavera Pers vijf publicaties van de grote tegelkenner Jan Pluis aan met korting. Tijdens het online platform delen we een kortingscode waarmee u een of meer van deze boeken met 20 procent korting kunt aankopen.

 

 

Wij zien uit naar uw deelname op 18 september!

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens de programmacommissie,

 

Eloy Koldeweij en Harrie Schuit

Interieurspecialisten RCE

 

Programmacommissie Interieurplatform: Jaap van der Burg, Valentijn Carbo, Eloy Koldeweij, Harrie Schuit, Willem te Slaa.

 

Programma

 

13.00

Start inloop online wachtruimte

13.30

Welkom door de dagvoorzitter             

13.35

Kostbaar en zeer geliefd, de Nederlandse tegel in de Gouden Eeuw. door Hans van Lemmen, zelfstandige tegelhistoricus in Leeds, Engeland

14.05

Vragen & discussie

14.15

Korte pauze

14.20

'Een verkeerde loop in 't vuur': onderzoek naar de problemen bij de productie van 17e en 18e eeuwse Nederlandse tinglazuur tegels. door Kate van Lookeren Campagne, hoofddocent conservering en restauratie glas en keramiek Universiteit van Amsterdam

14.50

Vragen & discussie

15.00

Pauze

15.15

Glanzende wanden en slijtvaste tapijten. Tegels in het 19e- en 20e-eeuwse interieur. door Mario Baeck, zelfstandig postdoctoraal onderzoeker en gastdocent Universiteiten Gent en Antwerpen

15.45

Vragen & discussie

15.55

Korte pauze

16.00

Van oplopende spanningen tot scherven; over de restauratie van tegels in monumentale interieurs. door Michiel Overhoff, restaurator/eigenaar Restauratieatelier Overhoff

16.30

Vragen & discussie

16.40

Afsluiting door dagvoorzitter

16.45

Gelegenheid om online na te praten

 

Aanmelden kan via deze link

 

 

 

© Vormen uit vuur