Historisch Gebruiksglas.jpg

Symposium Stichting Het Historisch Gebruiksglas, zaterdagmiddag 31 oktober

 
Stichting Het Historisch Gebruiksglas organiseert elk jaar een symposium in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Nu al voor de vijfde keer. Vanwege de viruspandemie dit jaar virtueel vanuit het RMO.
 
U kunt zich aanmelden via contact@hethistorischgebruiksglas.nl  Vervolgens ontvangt u een link waarmee u kunt inloggen om het symposium op uw computer, laptop of tablet te volgen. 

                
Het symposium kent de volgende sprekers:
Jill van der Sterren, Projectleider presentaties in het Rijksmuseum van Oudheden:
Hoogtepunten uit de tentoonstelling Glas in het RMO.
 
Christiaan Schrickx, Senior-archeoloog, Archeologie West-Friesland:
Venetiaanse glasschijven bij een opgraving in Hoorn, een serie glazen schijven in verschillende kleuren glas, waarvan een deel is voorzien van de stempels van een glasfabricant uit Murano, Venetië.

Als laatste levert de winnaar van de Prof. Dr Ina Isingsprijs 2020 Jerzy J. Konicki Goldfinger vanuit Warschau zijn bijdrage. Om organisatorische redenen zal diens artikel pas in het volgende Jaarboek verschijnen.

De voordracht van Johan Veeckman, Hoofd afdeling onroerend erfgoed, Stad Antwerpen over
Archeologisch glas uit Antwerpen is naar volgend jaar verschoven.

 
Jaarboek Historisch Gebruiksglas
Deelname aan het symposium blijft gratis. Wel wordt u gevraagd bij uw aanmelding € 15 over te maken als bijdrage voor het Jaarboek 2019 (met verzending) op bankrekening: NL61 RABO 0305 0005 19. Het Jaarboek wordt u zo snel mogelijk toegestuurd. Vergeet niet uw postadres op te geven voor de verzending.
Het Jaarboek behandelt deze keer onderwerpen als: De ontdekking van het glasblazen in de 1e eeuw BC; Waar komt die Romeinse glazen schaal vandaan; Opgegraven vensterglas uit de 16e eeuw; Een bierbrouwerij uit de 14e/15e eeuw in Deventer; en Het restaureren van antiek glas in de praktijk.


Ook de voorgaande Jaarboeken van 2016, 2017 en 2018 zijn nog beperkt op voorraad, te bestellen bij contact@hethistorischgebruiksglas.nl Leden van de Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas betalen voor de vier Jaarboeken samen € 50.
 


Isingsprijs 2022
De inzendingstermijn voor de Isingsprijs 2022 sluit eind 2021 Wij vragen u dit in uw netwerk bekend te maken en/of zelf een artikel in te zenden. De jury verwacht weer een groot aantal inzendingen bij glasprijs@hethistorischgebruiksglas.nl

 

www.hethistorischgebruiksglas.nl

© Vormen uit vuur