BK6566465211.jpg

Keramiek uit de Rijkscollectie

Vier decennia BKR - 1949-1987

 

Dit najaar staat in het teken van de herwaardering van de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). Het Purmerends Museum en het Gorcums Museum organiseren vanaf december 2020 in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) twee tentoonstellingen waarin Nederlandse kunst centraal staat die tussen 1949 en 1987 werd gemaakt dankzij de BKR. Daar waar in Gorcum vooral schilderijen en tekeningen worden getoond, richt het Purmerends Museum zich geheel op het tonen van bijzondere werken in keramiek.

 

De aanleiding voor beide tentoonstellingen is het verschijnen van het boek Monument voor de BKR in december 2020 van Fransje Kuyvenhoven, waarin het negatieve imago van de Beeldende Kunstenaarsregeling 1949-1987 wordt afgeschud. Het RCE beheert de kunstcollectie van het Rijk en bestaat uit zowel beeldende als toegepaste kunst. Veel van de voorwerpen zijn te vinden in musea, openbare gebouwen, ministeries en Nederlandse ambassades of in het depot van de RCE. Aangezien het Purmerends Museum een belangrijke kerncollectie keramiek bezit, lag het voor de hand om in dit landelijk project aan te sluiten met een tentoonstelling over de BKR-keramiekcollectie van het Rijk.

 

Beeldende Kunstenaarsregeling

De Beeldende Kunstenaarsregeling voorzag er van 1949 tot 1987 in dat armlastige kunstenaars in ruil voor een artistieke tegenprestatie - een kunstwerk, al dan niet in opdracht, of een dienst zoals het organiseren van een tentoonstelling - tijdelijk een inkomen kregen, zodat ze zich aan de kunst konden blijven wijden. Diverse kunstenaars die later naam verwierven, konden aan het begin van hun kunstenaarschap werken dankzij deze steun. Door de regeling verwierf het Rijk veel kunstwerken, variërend van gemiddelde kwaliteit tot zeer hoge kwaliteit. Bijna 6000 kunstenaars maakten er op enig moment gebruik van. Na 38 jaar stopte de regeling vanwege de hoge kosten. Inmiddels heeft de RCE flink de bezem gehaald door de BKR collectie, waardoor het huidige bestand alleen nog werk van artistiek goed tot hoog niveau bevat.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling Keramiek uit de Rijkscollectie. Vier decennia BKR - 1949-1987 toont werken met uiteenlopende onderwerpen en stijlen en laat hiermee ook een veelzijdig beeld zien van deze discipline. Enkele van de kunstenaars die zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling zijn Lotti van der Gaag, Vilma Henkelman, Geert Lap, J.A. Mantje, Johan Polet, Han Rädecker, Pablo Rueda Lara, Theo Schabbing, Louis Visser en Irene Vonck. De tentoonstelling toont een mooie dwarsdoorsnede van de Nederlandse keramiekgeschiedenis uit de tweede helft van de vorige eeuw.

 

Samenwerking

De tentoonstelling in het Purmerends Museum is te bezoeken van 19 december 2020 t/m 16 mei 2021. Van 12 december 2020 tot en met 9 mei 2021 is de tentoonstelling Een monument voor de BKR te zien in het Gorcums Museum. Rondom de beide exposities zullen tal van activiteiten plaatsvinden. Kijk hiervoor binnenkort op de website van het Purmerends Museum.

 

19 december 2020 - 16 mei 2021

www.purmerendsmuseum.nl

© Vormen uit vuur