De nieuwe kunst 2.jpg

Tentoonstelling De Nieuwe Kunst

Museum Kennemerland

 

De Nieuwe Kunst toont een negental combinaties van objecten uit twee bijzondere collecties van Museum Kennemerland: Kinheim Tapijten en Velser Aardewerk.

 

De combinaties van tapijt en aardewerk hebben een grote verwantschap in stijl, kleur en vormgeving. De tapijten en het sieraardewerk laten de vernieuwingen zien die rond 1900 ontstaan in de Nederlandse kunstnijverheid en architectuur:

 

De Nieuwe Kunst

Na de de eeuwwisseling vestigen deze twee toonaangevende bedrijven zich in Kennemerland. De Handtapijtknoperij Kinheim in 1909 in Beverwijk en de Potterie Kennemerland in 1920 in Velsen-Noord. De kunstnijverheidsproducten die zij maken zijn typerend voor het veranderende tijdsbeeld aan het begin van de 20ste eeuw.

 

Creatieve Broedplaats Studio O

Drie jonge kunstenaars van Studio uit Beverwijk hebben zich laten inspireren door het tapijt en de serie schetsontwerpen van Frits Spanjaard. Hun inspiratie hebben zij omgezet in nieuwe ontwerpen. Het textiel-ontwerp duo JAS&CAL, Jasmijn Wester en Calvin Kooiman, tonen hun ‘paper carpets’ en leggen met de fotoserie ‘in detail’ hun blik op de collectie vast. Annelies Kwaak is keramiste en ontwikkelde een serie tegels met herhalende motieven.

 

Hun werk laat zien dat de tijdgeest van toen ook nu nog doorwerkt.

 

tot 31 juli 2021

 

museumkennemerland.nl

© Vormen uit vuur