duo-679x286.jpgNieuwe expositie bij Loes & Reinier in Deventer

Tot en met 28 juli is bij Loes & Reinier International Ceramics in Deventer werk te zien van Martin Mindermann en Chanyeon Cho.

 

Martin Mindermann(1960, Bremen) werkt al dertig jaar in de keramiekspecialisatie Raku-stook, in bekwaamheid en uitdrukking heeft hij in deze techniek nieuwe maatstaven gezet. In de historische techniek van het Raku worden de objecten gloeiend uit de oven genomen, in stro of spaanders gelegd waarna het in een hernieuwd vuur: de rookbrand, zijn uiteindelijke karakter krijgt. Een karakter dat zich pas openbaart als het object schoongemaakt van overtollig roet het spectaculaire mysterie prijsgeeft. De wisselende temperatuurschokken veroorzaken glazuurbarsten, het zogenaamde craquelé, deels door toeval deels door de kunstenaar gecontroleerd, dit is als het ware zijn beeldtaal. Craquelé, kleuring en vorm spelen in een afwisselende esthetische interactie en creëren zo een uniek object. Volume en vorm worden vaak geënsceneerd met gedecoreerde vlakken. In het actuele werk brengt hij patronen en markante visuele structuren aan. Het zijn contemplatieve vormen of reeksen vormen die hij terloops ontdekt en bestudeert. Florale objecten, zoals zaaddozen, figuratieve contouren, reflecties, zelfs patronen op parkeerplaatsen of een tafellaken vertaalt hij door middel van fotografie en tekening naar het glazuur. Zo ontstaat een complexe esthetische creatie die in het virtuoze samenspel der verschillende lagen en plaatsing werkt als schildering. Martin Mindermann is in staat de inherente contemplatie van zijn ideeën en studies op overtuigende wijze over te brengen. Men kan nauwelijks ontsnappen aan de intensiteit en de uitstraling van zijn werk en bereikt als beschouwer dan ook heel eenvoudig een kalm diepzinnig inzicht. Martin Mindermann exposeerde al eens eerder bij Loes & Reinier, namelijk in 2002 in een groepstentoonstelling met raku als thema.

 

De Koreaanse keramiste Chanyeon Cho volgde haar opleiding in keramiek in Korea, zij behaalde haar Bachelor diploma in Keramiek en Kunstgeschiedenis in 2002 en haar Master diploma in Kunst en Keramische Plastiek in 2004, beide aan de EWHA Womans  University in Seoul. In Duitsland voltooide zij daarna een opleiding aan de Muthesius Kunsthochschule in Kiel 2006-2009. Vanaf 2012 exposeert zij. Wat in haar werk opvalt is de doeltreffende eenvoud van de decoraties die zij aanbrengt op sober uitgevoerde steengoed gebruiksvoorwerpen zoals kommen en schalen, dozen, thee- en koffieserviezen. De eenvoud van haar vormen in combinatie met het door haar toegepaste glazuur doen al snel denken aan een bijna Skandinavische esthetiek. Zelf zegt zij in een statement over haar werk: “eenvoud karakteriseert mijn manier van werken, de essentie van mijn keramiek is het resultaat van de interactie tussen vorm, kleur en de textuur van de klei. Harmonieuze vorm en bruikbaarheid in een intuïtief proces.”

 

Meer informatie

www.loes-reinier.com

 

© Vormen uit vuur